Dünyanın en küçük el yazması Kuran-ı Pendik’te


Sanatçı Necati Korkmaz, “Kayıp Tasavvuf Hazineleri” adını verdiği sergisini Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde açtı. Sergide ayrıca sanatçının 1.5 yılda en ince ayrıntısına kadar yazarak bir ilki gerçekleştirdiği dünyanın en küçük el yazması Kuran-ı Kerim de yer alıyor.


Geleneksel Türk kültürünün gelişmesine ve çeşitliliğine önemli katkılar sağlayan, ancak günümüzde ya unutulmuş ya da kaybolmuş tasavvuf sanatlarına ait eserler, Pendik Belediyesinin desteği ile Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde sergilenmeye başlandı. Sergide dervişlerin 17. Yüzyılda bir çok işte kullandığı kovası Keşkülü Fukara’dan, gördüğü iş ile dönemin tasarım harikası Ali Sofra’ya, tarikat bel kuşağı Kemer-i Gayret’ten bir çeşit günlük olan Ruzname’lere kadar 50’ye yakın eser yer alıyor.

Dünyanın en küçük Kuran-ı Kerim’i de bu sergide

Serginin en dikkat çeken eseri ise sanatçının 1.5 yılda yazdığı dünyanın en küçük el yazması Kuran-ı Kerim’i oldu. 0,98 santimetreye 1,3 santimetrelik ebatta Kur’ân-ı Kerîm’i ‘aharlı’ denilen kağıda tilki bıyığının tek bir kılıyla ve el yapımı is mürekkebiyle yazdığını belirten Necati Korkmaz, büyük bir Kuran-ı Kerim’de ne varsa hepsini tek tek uygulamış. Sayfaların etrafında tezhipleri yer alırken, ayetlerin arası da altın varaklarla yaldızlanmış. 1.5 yıllık bir emeğin sonucu olan Kuran-ı Kerim, ancak büyüteçle görülebiliyor. 8 cüzlük kitabın 160 sayfası yazıldı.

“Tasavvufla bağlarımız koparıldı”

Serginin açılışına katılan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, zamanla tasavvuftan bağların koparıldığını ve sufilerin gizli kalan değerlerinin de unutulduğuna dikkat çekti. Tekkenin sadece öte dünyaya insan yetiştirmediğine vurgu yapan Başkan Şahin, “Buralar bu dünyaya güzel şeyler katan insanlar yetiştirir. Hat, tezhip sanatı gibi birçok sanat dini hassasiyetlerden ortaya çıktı. Kökleriyle köprü kuran ve onu gelecek kuşaklara aktaran bir nesil ortaya koymalıyız.”dedi.

Sanatçı Necati Korkmaz ise isimlerini dahi kimsenin bilmediği bu ürünlerin Pendik Belediyesinin destekleriyle sergilendiğini belirterek; “Burada sergilenen eserlerin yapılışlarının da anlatıldığı bir kitapçık basıldı. Bu kitapçıkları zanaatkârlara ulaştırıp buradaki eserlerin üretilmelerini sağlamak istiyorum.”dedi. Sergi 3 Ocak 2014 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website