AB'den 4 Bakan, AB Dönem Başkanı Liderliğinde Türkiye'ye Gelecek

AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'in liderliğinde, 4 AB ülkesi bakanı, Türkiye'ye düzensiz göçmenler konusunda temaslarda bulunmak üzere geliyor.

Türkiye ve  Avrupa Birliği (AB) arasında sığınmacı krizi konusunda mutabakata varılmıştı. Mutabakat kapsamında  4 Nisan'da yasa dışı yollardan giden düzensiz göçmenlerin geri alımına başlanmıştı.  Fransa,  Hollanda,  Portekiz ve  Slovenya'dan bakanlar, 9 –  10 Nisan tarihlerinde  Türkiye'yi ziyaret edecek. Bakanların 9–10 Nisan tarihlerinde yapacağı ziyaret, AB'nin  Suriye kaynaklı düzensiz göçmenler konusundaki kaygıları konusunda gösterge niteliği kazandı. AB Dönem Başkanı  Hollanda Dışişleri Bakanı  Bert Koenders'in liderliğinde, 4 AB ülkesi bakanı,  Türkiye'ye düzensiz göçmenler konusunda temaslarda bulunmak üzere geliyor.
TÜRKİYE–AB MUTABAKATI 18 MART ZİRVESİNDE SAĞLANDI
Türkiye ile AB arasında  Suriye kaynaklı düzensiz göçmenler konusunda mutabakat, 18 Mart zirvesinde sağlandı. Bu mutabakatın özeti şöyle:
KAÇAK GÖÇMENLER AVRUPA ÜLKELERİNE GÖNDERİLMEYECEK
Caydırıcı olması için Kaçak göçmenler  Avrupa ülkelerine gönderilmeyecek. Bunların yerine bire bir formülü çerçevesinde  Türkiye'deki kamplarda kalan göçmenler  Avrupa ülkelerine gönderilecek. İçişleri Başkanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, BM kriterleri çerçevesinde 25 bin kişilik  Avrupa ülkelerine gönderilecek bir göçmen listesi hazırladı.
AB, MESLEKİ OLARAK NİTELİKLİ GÖÇMENLERİ ALMAYI ARZU EDİYOR
AB ülkeleri, mühendis ve doktor gibi mesleki olarak nitelikli göçmenleri almayı arzu ediyor. Ancak Göç İdaresi, gönderilecek göçmenleri BM kriterleri çerçevesinde belirledi.
20 MART'TAN İTİBAREN GİDEN DÜZENSİZ GÖÇMENLER KABUL EDİLMEYE BAŞLANDI
Ege kıyılarından Yunan adalarına geçen bütün mültecilerin ayırım yapılmadan  Türkiye'ye iadesi 18 Mart'ta AB ile yapılan mutabakatta karara bağlandı.
20 Mart'tan itibaren giden düzensiz göçmenler kabul edilmeye başlandı.  Türkiye'ye dönme imkanı olanlar  4 Nisan'dan sonra gönderilmeye başlandı.
BM KIRILGANLIK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE BELİRLENECEKLER
AB'ye yeniden yerleştirilecek Suriyeliler BM Kırılganlık Kriterleri çerçevesinde belirlenecek. Bu kriterler, engelli, bakıma ve tedaviye muhtaç kişiler ile risk altındaki kadın ve kız çocukları gibi gruplara öncelik veriyor.
9-10 NİSAN 2016 TARİHLERİNDE TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEKLER
AB Dönem Başkanı  Hollanda Dışişleri Bakanı  Bert Koenders'in liderliğinde,  Slovakya Dışişleri ve  Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak,  Fransa'nın  Avrupaİşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Harlem Desir ve  Portekiz'in  Avrupaİşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Margarida Marques'den oluşan heyet, 9-10 Nisan 2016 tarihlerinde  Türkiye'ye ziyarette bulunacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır, konuk heyetle, 9 Nisan günü  İstanbul'da görüşecek.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında bu görüşmelerle ilgili olarak, "Söz konusu görüşmede, başta Türkiye-AB ilişkileri, müzakere sürecimiz ile göç krizi bağlamında özellikle 18 Mart tarihli Türkiye-Zirvesinden bu yana artan işbirliğimiz olmak üzere bölgesel ve uluslararası konulardaki güncel gelişmelerin ele alınması öngörülmektedir" denildi.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website