İstanbul Büyükşehir Belediyesi Otobüs A.Ş., İstanbul’un her yerine yayılmış ağları ile insanları şehrin bir ucundan diğer ucuna taşıyor. Bunun için de, belediye otobüslerinin sürücülerini büyük bir titizlikle seçiyor. Peki bu şoförler nasıl bir eğitimden geçiyor?
İstanbullulara “en çok kullandığınız araç nedir?” diye sorduk. Aldığımız cevap büyük çoğunlukla “otobüs” oldu.
İşte bundan yola çıkarak İstanbul Otobüs A.Ş.’nin şoför adaylarına verdiği eğitimlere katıldık. İstanbul'un erguvan renkli otobüsleri onlar... Her gün bindiğimiz erguvan renkli otobüsleri kullanan şoförler ne kadar eğitimli? sorusunun cevabını aradık.
İlk aşama sürüş testi
İBB Otobüs A.Ş., sürücü adaylarını zorlu bir dizi eğitimden geçiriyor. Bu sebeple ayda 300 başvurudan, sadece 100 kişi sertifika alabiliyor. Bir kişinin en fazla 3 defa teste girme hakkı bulunuyor. Sınavlardan geçme notu ise hayli yüksek. 100 üzerinden 75 puan…
Sürücüler alınırken deyim yerindeyse, ince elenip sık dokunuyor. Otobüs A.Ş. Eğitim ve Kalite Şefi Adem Mutlu, yolcuların güvenliği için bunun bir zorunluluk olduğunun altını çiziyor. Mutlu “İlk önce şoförlerimizi uzman eğitimcilerle eğitime tabi tutuyoruz. Bu eğitimlerde öfke kontrolü, stres yönetimi, trafik psikolojisi gibi konularda teste tabi tutuyoruz” dedi.
Sürücü adaylarına, toplam 16 konuda ölçme ve değerlendirme yapılıyor. Park etme, manevra yapma, ıslak zeminde durma gibi konuların yanı sıra, inen binenlerin ve kapıların kontrolü gibi güvenlik konuları da yer alıyor.
Adaylar sürüş kabiliyetlerini ölçmek için, araç kullandırılarak teste tabi tutuluyor. Sürüş testi, profesyonel ekipler tarafından trafiğe kapalı alanda yazılı ve uygulamalı olarak yapılıyor.
Sürücü adaylarının çoğunluğu, daha önce şoförlük tecrübesi olan alanında profesyonel kişiler. Sürüş testini başarıyla tamamlayanlara 5 haftalık eğitim sonunda sertifikaları veriliyor.
İkinci aşama teorik eğitim
İstanbul Otobüs A.Ş. çeşitli sürüş testlerinden geçirdiği şoför adaylarını, teorik olarak da desteklemek için eğitim seminerleri veriyor.
İstanbul Otobüs A.Ş. tarafından 1 yılda ortalama 800 kişiye seminer veriliyor. 5 gün süren eğitimlerde şoförlere; güvenli sürüş teknikleri, ilk yardım gibi teknik konuların yanı sıra trafik psikolojisi ve motivasyon gibi insan ilişkilerine yansıyan alanlarda da bilgiler veriliyor.
İstanbul Otobüs A.Ş. Genel Koordinatörü Bilal Hasan Reşit, verilen eğitimlerin şoför adayları için önemine değindi. Reşit, “Halkla ilişkiler, müşteri ilişkileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşla ilişkisi ne ise, buradaki arkadaşlardan onu bekliyoruz” dedi.
Otobüs A.Ş. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Hatice Kahveci Kiremitci, 10 ayrı derste eğitim verdiklerini belirtiyor. Kiremitçi, “Eğitimlerimizin amacı yapılan hizmetin bir kamu hizmeti olduğu bilincini vermek ve şoförlüğün gerçekten bir meslek olduğunu benimsetmek” açıklamasını yaptı.