Valide Sultanların İstanbul’daki Hayratları


Bezmialem Valide Sultan'ı anma haftası dolayısıyla Tünel'in Karaköy istasyonunda "Valide Sultanların İstanbul'daki Hayratları" konulu fotoğraf sergisi açıldı.
Sultan 2. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülmecit’in annesi Bezmialem Valide Sultan’ı anma etkinlikleri kapsamında “Valide Sultanların İstanbul’daki Hayratları” fotoğraf sergisi Karaköy’deki Tünel Girişinde açıldı. Serginin açılışına İETT Genel Müdür Yardımcılarından Dr. Ahmet Bağış, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ile İETT Daire Başkanları, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuklara sultan tatlısı ikram edildi.
İETT Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Bağış serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür etti ve Valide Sultan’ın İstanbul’a birçok hizmet kazandırdığını, son derece cömert, eli açık, şefkat ve merhametli birisi olduğunu, yaşadığı sürece pek çok hayır eserleri yaptırdığını ifade etti. Bağış, bu serginin de bu hizmetlerin devamlılığı için az da olsa bir katkı mahiyetinde olduğunu söyledi.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu da serginin açılışında yaptığı konuşmada Sultan 2. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülmecit’in annesi Bezmialem Valide Sultan’ın diğer valide sultanlar gibi kendini hayrata adadığını belirterek birçok mimari eserin yapılmasına öncülük ettiğini söyledi. Fakirlere yardım için yaptığı çalışmalardan dolayı sevilen ve saygı duyulan bir Valide Sultan olarak tarihe geçtiğini kaydeden Kazancığlu, “Bezmiâlem Valide Sultan'ın hayır eserlerinden en önemlisi 1843 yılında yaptırdığı ülkemizin modern anlamda ilk hastanesi olan "Gureba-i Müslimin Hastanesi"dir. 173 yıldan beri milyonlarca yoksul ve hasta insana aralıksız hizmet veren hastane, 2010 yılında üniversiteye dönüşerek "Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi" adıyla eğitim ve araştırma hastanesi misyonunu da yüklendi.” dedi. 
Sergi 8 Mayıs 2016 Pazar gününe kadar Tünel’in Karaköy girişinde ziyaret edebilir.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website