Belgrad Ormanı moloz çöplüğüne döndü


İstanbul’un en önemli oksijen alanlarından biri olan Belgrad Ormanı, kamyoncuların döktüğü moloz ve hafriyatlar yüzünden çöplüğe döndü. Döküm alanlarına para vermemek için molozları ormana döken kamyonculara vatandaşlar büyük tepki gösterdi.
Belgrad Ormanı, kamyoncuların döktüğü moloz ve hafriyatlar yüzünden çöplüğe döndü. İstanbul’daki hafriyat ve molozların dönüştürülmesi için İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye (İSTAÇ) bağlı 14 hafriyat alanı bulunmasına rağmen bazı kamyonlar moloz ve hafriyatı ormanlık alana boşaltıyor.
Çevre sakinleri ise yasağa aldırış etmeden gece yarısı taşıdıkları hafriyat ve molozları ormanlık alana ve Kemerburgaz-Çiftalan yoluna döken kamyonculara oldukça öfkeli. Ton başına 4 lira ödememek için inşaat artığı malzemeleri gece geç saatlerde ormana döken kamyoncular yolların da neredeyse kapanmasına neden oluyor.
Çiftalan köyü sakinlerinden Birol Doğan, “Biz çok rahatsız oluyoruz. Sürekli muhtarımızla beraber bekliyoruz. Moloz dökenleri yakalamaya çalışıyoruz. Köyümüz uzak olduğu için yakalayamıyoruz. Biz başka yerde beklerken onlar başka bir yere moloz döküyor. Kamyoncuların hepsi dökmüyor. Birkaç kendini bilmez var. Onlar döküyor. Eninde sonunda yakalayacağız. Yolların üzerine döküyorlar. Biz birkaç gün önce aynı yerden moloz toplatmıştık. Tekrar aynı yere dökmüşler. İki araba yan yana geçemiyor molozlar yüzünden. Geceleri göremiyoruz molozları, çok tehlikeli. Kendi arabası olan birkaç şoför para vermemek için molozlarını yollara döküyor” diye konuştu.
Birkaç gün önce yolda temizlik yaptırdıklarını belirten Can Gürhaner, “Geçen gün burayı temizlettik, yine dökmüşler. Ertesi sabah ya da gece yarısı tekrar dökmüşler. Bunları bekliyoruz ama bir türlü yakalayamıyoruz. Genelde gece geç saatlerde geliyorlar. Kazalar oluyor, çocuklar sabahları okula gidip geliyor bu yolun üzerinden” dedi.
Kemerburgaz’da yaşayan Şaban Acar ise “Yetkililerin buna bir önlem alması gerekiyor. Burada en az 15 tane döküm sahası var. Buradan her gün 100-200 tane araba geçiyor. Yetkililerin denetlemeyi ele alması gerekiyor. Biz köylüler olarak bu ormanın koruyucularıyız. İspark, piknik alanlarından 8 TL alıyor ama burayı denetlemiyor. Her gün buradan denetim için araba geçmesi lazım. Burada bunu yapan vatan hainidir. Rica ediyorum, buna bir önlem alınması gerekiyor. Bu orman İstanbul’un can damarı, oksijen kaynağı. Zaten bir burası kaldı, burayı da kirletiyorlar” şeklinde konuştu.
Kamyoncuların döktüğü molozlar yüzünden üzgün olduklarını belirten kamyon şoförleri de duruma tepki gösterdi. Kamyon şoförü Mehmet Saki Hocaoğlu, “Bunların yüzünden ekmeğimizden oluyoruz. Yakalandığı yerde büyük bir ceza verilmesi gerekiyor. Ben de bu durumdan şikayetçiyim. Devlet zaten döküm yeri yapmış, parasını verip oraya döksün molozunu. Burada iki araba yan yana geçemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Döküm sahalarının dışına hafriyat ve moloz dökenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre şahıslara 50 bin 975 lira para cezası, tüzel kişilere ise 150 bin 975 lira idari para cezası veriliyor.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website