İstanbul'un 100 tekkesi tek kitapta


İBB Kültür A.Ş., 1453’ten, 1925 yılına kadar olan zaman diliminde, İstanbul’un sosyal ve kültürel hayatında iz bırakan 100 tekkeyi tek kitapta topladı.
İstanbul’un 100’leri serisinin 81. kitabı olan İstanbul’un 100 Tekkesi, 15 yıllık araştırmasının ürünü olarak Araştırmacı yazar Mehmed Akif Köseoğlu tarafından hazırlandı. 472 yıllık zaman diliminde, İstanbul’da faaliyet gösteren 500 tekke arasından kitaba alınan 100 tekke; İstanbul’da bir tarikatın ilk açılan tekkesi olması, şeyhleri vasıtasıyla tarikat içinde kazandığı önem ve 1925 yılına kadar gelebilmesi gibi kıstaslar göz önüne alınarak seçilmiş. Kitapta tekkeler, alfabetik sırayla değil, ilçe ilçe sıralanmış.   
Kitapta, Evliya Çelebi’nin elini öpüp hayır duasını aldığı Durmuş Dede’den, Kanuni Sultan Süleyman’ın sütkardeşi Yahya Efendi’ye, Buhara’da başlayan 118 yıllık ömrünün 50 yılını İstanbul’da geçiren Hasan Hüsâmeddin Uşşâkî’den, Sultan III. Ahmed’in Nureddin Cerrâhî için Karagümrük’te inşa ettirdiği tekkeye, Osmanlı’nın kuruluş devrinin en önemli tarîkatı olan ve yönetici sınıftan birçok kişinin mensup olduğu Zeyniyye’den, Kalenderî ve Mevlevî dervişlerine tahsis edilen Kalenderhâne’ye 100 tekke yer alıyor. İBB Kültür A.Ş., İstanbul’un 100 Tekkesi ile, şehrin geçmişine ve manevî hayatına ışık tutan mekânları keşfetmeye yardımcı olmayı amaçlıyor.
Ayrışan değil farklılıklara kıymet veren bir toplum
İstanbul’un 100 Tekkesi’nde nefsini terbiye etmeye niyetlenen fertlere sığınak olan tekkelerin, fakir insanlarla zengin insanları bir çatı altında toplayarak sosyal kaynaşmanın da zeminini oluşturduğu belirtilmiş. Aynı sokakta birden fazla tekkenin faaliyet göstermesinin ise, ayrışan değil farklılıklarına kıymet veren çoğulcu bir toplumu ürettiği vurgusu yapılmış.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website