Öğrenciler İstanbul’un tarihi eserlerini incelemeye aldı


İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) mimari restorasyon öğrencileri, İstanbul’un farklı bölgelerinde bulunan tarihi cami, kule, dikili taş ve nişan taşlarını içeren incelemelerinden oluşan çalışmalarını İAÜ Florya Halit Aydın Yerleşkesi’nde düzenlenen sergide sanatseverlerin beğenisine sundu.
İAÜ Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu (ABMYO) Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Mimari Restorasyon Programı ikinci sınıf öğrencileri, 15 Şubat’ta ‘Restore Edilmiş Camiler’ maket çalışmaları, ‘İstanbul’un Kuleleri, Dikili Taşları ve Nişan Taşları’ poster sunumları, ‘Ebru’ ve ‘Altın Varak’ çalışmalarını içeren bir sergi açtı.
140 mimari restorasyon programı öğrencisinin 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde hazırladığı 50 maket, 70 poster sunum, ebru ve altın varak proje çalışmasını içeren sergi, İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Halit Aydın Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. ABMYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Mimari Restorasyon Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Sedes, İstanbul’un camileri, kuleleri, dikili taşları ve nişan taşları gibi tarihi eserlerine yönelik yapılan incelemelerle, mimari restorasyon programı öğrencilerinin kültürel mirasın korunması noktasında önemli bir bilinç kazandıklarına dikkat çekiyor.

Semt aralarında kalmış tarihi eserler
Sergide, aralarında Fetih Camii, Beşyol Bayraktar Camii, Darülaceze Camii, Arakiyeci Caferağa Camii, Sümbül Efendi, Kocamustafapaşa Camii, Büyükçekmece Fatih Camii, Florya Yeni Cami, Sokullu Mehmetpaşa Camii, Seyrekevler Seyran Camii, Fenai Ali Efendi Camii, Günani Camii gibi İstanbul’un farklı bölgelerinde semt aralarında kalmış tarihi camilerinin maket çalışmaları yer alıyor.
Serginin bir diğer alanında ise İstanbul’un kuleleri, dikili taşları ve nişan taşları olarak öne çıkan Galata Kulesi, Kız Kulesi, Şişli Etfal Hastanesi Saat Kulesi, Tophane Saat Kulesi, Yıldız Saat Kulesi, Çiçek Pasajı Saati, Şişli Abide-i Hürriyet Anıtı, Teşvikiye Camii avlusunda bulunan dikilitaş, Çemberlitaş Sütunu, Kıztaşı, Milyon Taşı, Justinyen Sütunu, Sultanahmet Dikilitaş, Sultan II. Mahmut Nişan Taşı, Kethüdâzâde Ahmed Refî Nişan Taşı, Hacı Beşir Ağa Nişan Taşı, Mehmed Hafid Efendi Nişan Taşı gibi eserler restorasyon öğrencilerince incelenerek poster sunum olarak sergiledikleri çalışmalar olarak ortaya konuyor. Yine altın varaklarla süslenmiş farklı motifleri içeren ebru çalışmalarının da yer aldığı sergi, 20 Şubat tarihine kadar açık kalacak. İAÜ Mimari Restorasyon Programı öğrencileri, benzer bir sergiyi, önümüzdeki bahar döneminde ‘çini eserler’ üzerinden gerçekleştirecek.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website