Son Dakika! Rusya'dan İstanbul'daki müzakere sonrası açıklama: Diyalog için Kiev ve Çernihiv'de operasyonlar azaltılacak

Son dakika! Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da gerçekleştirilen müzakerelerin ilk turu sona erdi. Görüşmelerin ardından açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernihiv çevresinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini belirtti. Rus heyetinden Vladimir Medinskiy ise müzakerelerin yapıcı geçtiğini dile getirdi. Ayrıca Ukraynalı müzakereci Podolyak İstanbul'daki görüşmelerin, liderlerin bir araya gelmesi açısından yeterli olduğunu söyledi. Dünyanın dikkatle takip ettiği Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta bugün çok önemli gelişmeler yaşandı. İki ülke heyetleri, Dolmabahçe'de bir araya geldi. Sabah 10.30'da başlayan müzakereler 4 saat sürdü. Görüşmelerin bitmesiyle birlikte Ukrayna ve Rusya heyetleri art arda açıklamalarda bulundu.
"KİEV VE ÇERNİHİV'DE OPERASYONLAR AZALTILACAK" Müzakerede 8 madde üzerinde anlaşılma sağlandığını açıklayan Rusya tarafı, bu maddelere ilişkin bilgi verdi. İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernihiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini duyurdu. "GÖRÜŞMELER YAPICI GEÇTİ" Rus heyetinden Vladimir Medinskiy de, yaptığı açıklamada, "Görüşmeler yapıcı geçti" ifadelerini kullandı. Diğer müzakerecilerin de görüşmeleri yapıcı olarak değerlendirdiği kaydedildi.
"TÜRKİYE'Yİ GARANTÖR OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ" İstanbul'da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci Arakhamia ise aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Sadece resmi bir onay beklediklerini aktaran Ukrayna heyeti, bu sistem kapsamında Ukrayna'nın gelecekteki güvenliğinin garanti altına alınmasını istediklerini belirtti. "GARANTÖRLER DESTEK SAĞLARSA ANLAŞMAYI KABUL EDECEK DURUMA GELİRİZ" Heyet, "Bizim temel talebimiz bunların çok net yasal açıdan güvenlik bağlayıcı garantileri olması gerektiği. Saldırı olursa 3 gün içinde istişarelerin gerçekleştirilmesi gerekir, böyle bir senaryoda garantör ülkelerin bize destek sunması gerekir. Temel talebimiz bu şekildedir. Ukrayna bu anlaşmayı kabul edecek bir duruma gelecektir o zaman tarafsızlık statüsü kabul edilecektir" ifadelerini kullandı. "LİDERLERİN GÖRÜŞMESİ İÇİN YETERLİ" Ukraynalı müzakereci Podolyak da, müzakere sonucunda gelinen önemli nokta hakkında bilgi verdi. Podolyak, "Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir" dedi.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website