Tarihte yaşanmış en şiddetli İstanbul depremleri! Padişah bile günlerce çadırda yattı, Ayasofya çöktü…

İstanbul, yakınından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı nedeniyle birçok depreme maruz kalmış bir tarihi kenttir. Bu şehrin milattan öncesinden beri kalmış derin bir deprem geçmişi vardır.
Tarihi boyunca birçok yıkıcı ve şiddetli depremle sarsılan İstanbul, bu depremler nedeniyle sosyal, kültürel ve mimari açıdan büyük zarara uğramıştır. Peki, İstanbul’un tarih boyunca yaşadığı en şiddetli depremler hangileridir? İşte İstanbul’un deprem tarihçesi… İstanbul’da beklenen büyük depremin tarihini bilemiyoruz fakat uzman isimler oldukça yakın olduğunu söylüyor. İstanbul, tarihi boyunca 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999 yıllarında birçok kez yıkıcı depremler yaşamıştır. Yaklaştığı söylenen olası depremin de daha öncekiler kadar şiddetli bir deprem olması bekleniyor. Gelin birlikte İstanbul’da daha önce meydana gelen depremleri inceleyelim…
İSTANBUL’U ETKİLEYEN DEPREMLER İstanbul’un deprem tarihi, yaklaşan büyük deprem için günümüze ışık tutması açısından çok önemli. İstanbul, ilk kurulduğu günden beri depremlerle sarsılan, sayısız yıkım yaşayan bir şehir. Sabah gazetesinin derlediği habere göre; İstanbul’u etkileyen depremler, Roma İmparatorluğu, Bizans ve ardından Osmanlı dönemleri boyunca bu bölgede yaşanan depremlerin İstanbul’daki yıkıcı etkisi sık sık tarihi kayıtlarda yer buluyor. İşte İstanbul’u etkileyen büyük depremler…
BİZANS DÖNEMİNİN EN BÜYÜK DEPREMİ: AYASOFYA ÇÖKTÜ! İstanbul'un fethinden önce Bizans döneminde de büyük depremler gerçekleşti. 447 ve 557'de gerçekleşen bu iki depremin büyüklükleri 6.4 olarak biliniyor. 557 depremi sonrasında Ayasofya'nın kubbesi zayıflayıp çökmüştü.
26 Ekim 989, 1 Haziran 1296'da da şiddetli İstanbul depremleri yaşanmıştır. 1296'da gerçekleşen bu deprem, tarihteki en şiddetli İstanbul depremlerinden biri sayılıyor.
1509 BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ: KÜÇÜK KIYAMET 10 Eylül 1509 depremi, İstanbul’un Fethi’nden sonra Marmara Bölgesi ve hatta Ortadoğu ile Balkanlar’da gerçekleşen en büyük deprem olarak kaydedildi. Kırım ve Kahire’den dahi hissedildiği rivayet edilir. Çok büyük can ve mal kaybına neden oldu. İstanbul’da, 5000 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 1509 depremine dair, birçok yer bilimci farklı görüşlere sahip. Bunların arasında en yaygın olanı, İzmit Körfezi ile Silivri arasında gerçekleşmiş olabileceği şeklinde.
1766 BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ Küçük Kıyamet’ten (1509 Depremi) 257 yıl sonra gerçekleşen 22 Mayıs 1766 depremi İzmit’ten Gelibolu’ya kadar uzanan Marmara fay hattını kırdı. Bu deprem, İstanbul’un tarihindeki en büyük depremlerden biri olarak kabul edilir. Deprem, İstanbul’un her iki yakasında da büyük hasara neden oldu. Özellikle Fatih, Eyüp, Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı veya hasar gördü. Depremde ölenlerin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte, 4000 ila 5000 arasında olduğu tahmin edilmektedir.
1894 BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ 10 Temmuz 1894 depremi, merkez üssü Marmara Denizi’nin güneyinde olan 7.0 şiddetinde bir depremdir. 1894'da gerçekleşen bu depremin merkez üssü ise17 Aralık 23:53'te Çınarcık'ta yaşanan 4.1 büyüklüğündeki deprem ile çok yakın noktada görünüyor. Adalar'ın güney kısmında gerçekleşen bu deprem 7.0 büyüklüğündedir ve 1349 can almıştır.
Bu deprem, İstanbul’un tarihindeki en yıkıcı depremlerden biri olarak kabul edilir. Deprem, İstanbul’un her iki yakasında da büyük hasara neden oldu. Özellikle Fatih, Eyüp, Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı veya hasar gördü. Depremde ölenlerin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte, 1000 ila 2000 arasında olduğu tahmin edilmektedir.
1999 MARMARA DEPREMİ 17 Ağustos 1999 depremi, merkez üssü İzmit Körfezi’nin doğusunda olan 7.4 şiddetinde bir depremdir. Bu deprem, Türkiye’nin yakın tarihindeki en büyük depremlerden biri olarak kabul edilir. Deprem, Marmara Bölgesi’nde büyük yıkıma neden oldu. Özellikle İzmit, Gölcük, Adapazarı, Yalova, Düzce ve Bolu gibi şehirlerde çok sayıda bina yıkıldı veya hasar gördü. Depremde ölenlerin sayısı 17 bin 480 olarak açıklanmıştır. Deprem, İstanbul’u da etkilemiş ve özellikle Avcılar, Zeytinburnu, Bakırköy, Güngören, Bahçelievler, Beylikdüzü, Esenler, Bayrampaşa, Kâğıthane, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinde hasar oluşturmuştur. Depremde İstanbul’da ölenlerin sayısı 981 olarak açıklanmıştır.
İSTANBUL’DA BEKLENEN BÜYÜK DEPREM İstanbul, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde yer alan bir şehirdir. Bu fay, Türkiye’nin kuzeyinde, Doğu Anadolu’dan başlayarak Marmara Denizi’ne ve oradan da Ege Denizi’ne uzanan büyük bir kırık hattıdır. Bu fay, yılda yaklaşık 2.5 cm hareket eder ve bu hareket sonucunda büyük depremler oluşur. Bu depremler, fayın kırıldığı yerlere göre farklı büyüklüklerde ve farklı aralıklarda gerçekleşir.
1999 Marmara Depremi, Kuzey Anadolu Fayı’nın İzmit Körfezi’nden başlayarak Marmara Denizi’nin batısına kadar olan kısmını kırmıştır. Bu depremden sonra, fayın Marmara Denizi’nin altındaki kalan kısmının da kırılması beklenmektedir. Bu kırılma, İstanbul’u doğrudan etkileyecek büyük bir depreme neden olacaktır. Bu depremin büyüklüğü 7.0 ila 7.5 arasında olabileceği tahmin edilmektedir. Haber Merkezi
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website