AnaSayfa
» bizden haberler
» gündem
» magazin
» özel haberler
» Kırklareli 15. Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri, Rumeli Balkan kültürünü yaşatıyor!
Kırklareli 15. Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri, Rumeli Balkan kültürünü yaşatıyor!
Yazar : istanbul haber gazetesi Kategori : bizden haberler, gündem, magazin, özel haberler Zaman : Cuma, Eylül 20, 2024
Kırklareli Belediyesi tarafından düzenlenen Bağ Bozumu Şenlikleri, yöresel tatlı ve yemeklerin tanıtıldığı renkli kortej yürüyüşüyle başladı. Protokol üyeleri ve genç kızların gösterileriyle renklenen etkinlikte, Trak medeniyetine ait seramik ve müzik aletleri sergisi de büyük ilgi gördü. Şenlikler, Pazar gününe kadar devam edecek.
Kırklareli Belediyesi'nin bu yıl 15'inci kez düzenlediği Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri, coşkuyla başladı. Dingiloğlu Parkı önünde düzenlenen kortej yürüyüşüyle başlayan şenlikler, renkli ve neşeli görüntülere sahne oldu. Şenliklerde, Boşnak ve Pomak kültürüne ait yöresel tatlı ve yemekler ziyaretçilere tanıtıldı. Katılımcılar, geleneksel dans gösterileri eşliğinde keyifli vakit geçirdi. Yayla havasında geçen şenlikler, yöresel müzikler eşliğinde unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Kırklareli'nin zengin kültürel mirasını yaşatan şenlikler, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Gelecek yıllarda da benzersiz etkinliklere ev sahipliği yapması beklenen şenlikler, bölgenin tanıtımına önemli katkılar sunuyor.
Renkli Kortej Yürüyüşü
Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut'un da aralarında bulunduğu protokol üyeleri, açılış yürüyüşünde yer aldı. Yöresel kıyafetlerini giyen genç kızlar üzüm taşırken, Bulgaristan'dan gelen halk oyunları ekipleri de gösteri sundu.
Bağ Bozumu Coşkusu
Belediye Başkanı Bulut, 2 yıl aradan sonra düzenlenen şenliklere katılan üreticilere teşekkür ederek bağ bozumunun önemine vurgu yaptı. "Bu bayrak altında, Türkiye Cumhuriyetimizin bölünmez bütünlüğü içinde, yine Kırklareli'mizin en güzel mahallelerinden Yayla Mahallesi'nde keyifle kutlanacak" diyen Bulut, şenliklerin gelecek nesillere aktarılmasını temenni etti.
Kent Konseyince Yayla Meydanı’ndaki tarihi otelin bahçesinde Balkan Rumeli Yemek Atölyesi etkinliğinde, göçmen böreği de denilen “dizmana”, tavuk butlarının haşlanıp pilavla servis edildiği “kapama”, mısır unuyla yapılan pekmezle tüketilen “kaçamak” ve coğrafi işaretli Pomak baklavası da denilen “brakana” tatlısı yapıldı.
Kadınların maharetli elleriyle hazırlanan tatlı ve yemeklerin her aşaması, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.
Hazırlanan yöresel lezzetler alandaki katılımcılara ikram edildi.
Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut, etkinlikte yaptığı konuşmada yöresel lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Milleti millet yapan en önemli unsurlardan birinin kültürel değerler olduğunu dile getiren Bulut, kültürel değerlerin, yemeklerin her zaman yaşatılması gerektiğini ifade etti.
Son dönemlerde hazır yemeklerin artmasıyla özellikle yemek kültürünün dejenere olmaya başladığını anlatan Bulut, “Bugün hamburger yediğimizde hiç kimse etkilenmez ama kaçamak yediğimiz anda bütün dünümüz aklımıza geliyor, gençliğimiz, çocukluğumuz aklımıza geliyor, o sıcak ortamlar aklımıza geliyor. Belki dünyanın en lezzetli hamburgerini yapsalar bile kaçamağın yerini tutmuyor. Bunları yaşatmamız lazım. Yaşatabildiğimiz kadar var olmaya devam ederiz. Hem çok lezzetliydi, çok keyif aldık. Bu şekilde hem milli değerlerimize, kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz, hem de şu sıcak ortamı yaşıyoruz. Burada herkes her şeyi unuttu, sadece güzellikler kaldı aklımızda.” diye konuştu.
Traklar, müzik aletleri ve seramiklerle tanıtıldı
Şenlikler kapsamında ayrıca, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından tarihi binada "Trak Medeniyeti'nin Trakya İzleri" temalı seramik ve müzik aletleri sergisi açıldı.
Sergide, müzik aletleri üzerine işlenen Trak medeniyetine ait figürlerle seramik objeler bulunuyor.
Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü Sanat Tarihi Uzmanı Fatma Ertuğ Oruçlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2022-2024 yıllarında hazırlanan müzik aletlerine işlenen figürler ve bazı objelerin sergilendiğini kaydetti.
Trakların, Milattan Önce (MÖ) 1200'lü yıllarda yaşamış büyük bir medeniyet olduğunu ifade eden Oruçlu, her medeniyetin kendine has özelliklerinin bulunduğunu belirtti.
Trak medeniyetine mensup insanların izlerini seramiklere yansıtıp geleceğe aktardıklarını dile getiren Oruçlu, "Traklarla ilgili Yunan döneminde yapılmış seramikleri, günümüz versiyonuyla yorumlayarak yeniden aktarmaya çalıştık. Bu seramik objeler, daha çok Yunan döneminde yapılmış olanlardır. Trakların en çok önemli olan figürleri atları. Çok güzel atlarının olduğu ve savaşçı bir toplum olduğu için önemsenmiş durumda. Ayrıca kadınlar da dövmeleriyle tanılıyor. Kendi kabilelerine ait dövmeleriyle biliniyor. Antik dönemde yapılmış olan müzik aletlerinin üzerine Trak figürlerini işleyip müzik aletleri koleksiyonu oluşturduk." ifadelerini kullandı.
Oruçlu, müzik aletlerinin akustiği ayarlanmış ve çalışır durumda olduğuna dikkat çekerek, her birinin çok ilgi gördüğünü kaydetti.
Şenliklerin Devamı
Pazar gününe kadar sürecek olan şenliklerde konserler, gösteriler ve paneller gibi etkinlikler düzenlenecek. Kırklareli halkı, bereket dolu günlerin tadını çıkaracak.
Sergi, 22 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print
PDF
Add Comments