Bosnalı Sırpların lideri Radovan Karadziç, insanlığa karşı suç işlemekten ve Srebrenitsa'da Müslümanların öldürülmesi suçlamalarından mahkum olarak 40 yıl hapis cezası aldı.

40 YIL HAPİS CEZASI ALDI
Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, 8000'i aşkın Boşnak erkeğin öldürüldüğü Srebrenitsa'da Karadziç'in soykırım suçu işlediğine karar verdi. Karadziç, 40 yıl hapse mahkum edildi. Mahkeme, 11 ayrı suçtan yargılanan Karadziç'in Saraybosna Kuşatması nedeniyle 'savaş suçu' işlediğine hükmetti.
MÜSLÜMANLARIN ÖLDÜRÜLMESİNDEN SUÇLU BULUNDU
Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin kurucusu Karadziç ayrıca, 90'lı yıllarda Bosnalı Müslüman ve Hırvatların öldürülmesi ve işkence görmesin den suçlu bulundu. Karadziç'in katliam öncesinde Srebrenitsa'yı ele geçirme emri verdiğini kaydeden yargıç, Bosnalı Sırp liderin 1995 yılında bölgede görev yapan BM gözlemcilerinin rehin alınmasından suçlu olduğuna da karar verdi.
İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEMEKTEN DE MAHKUM OLDU
Öte yandan yargıçlar Karadziç'i insanlığa karşı suç işlemekten de mahkum etti.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 2008 yılında yakalanarak Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilen Karadziç'in yargılanmasına 2009 yılında başlanmıştı.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 2008 yılında yakalanarak Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilen Karadziç'in yargılanmasına 2009 yılında başlanmıştı.
Davada 337'si savcılığın, 248'i ise savunmanın olmak üzere toplam 585 tanık dinlenirken, savcılığın hazırladığı iddianamede Karadzic, ikisi soykırım, beşi insanlığa karşı suç, dördü ise savaş yasalarına aykırı davranmak kategorisine giren 11 ayrı suçtan yargılandı.
4 MİLYON BOSNALI EVSİZ KALMIŞTI
' Bosna Kasabı' olarak anılan Karadzic, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin hayatına mâl olan, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan savaştaki rolü nedeniyle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile suçlanıyordu.
70 yaşındaki Karadzic, savaştan sonra 13 yıl kaçmış, sonunda 2008 yılında Belgrad'da yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki bu dava, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana işlenen en ciddi savaş suçu davalarından biri.
SREBRENİTSA'NIN BAŞ SORUMLUSU
Lahey'deki duruşmalar boyunca Bosna Savaşı'nda şiddetin durması için mücadele verdiğini iddia eden Karadzic, "Hangi dinden ya da etnik kökenden olursa olsun, herkesin refahı için çalıştım. Yaptıklarım mahkeme salonlarında yargılanmamalı. Aksine takdir edilmeli" diyordu.
Karadzic, Srebrenitsa Katliamı konusundaysa suçu Sırp ordusunun emirleri dinlemeyen birliklerine atarak "Bazı ölümler yaşandı" demişti.
Temmuz 1995'teki katliamda 8 bini aşkın Boşnak erkek ve çocuk, Sırp güçleri tarafından öldürülmüşlerdi.
Srebrenitsa Katliamı'ndan kurtulan Boşnak Muhammed Durakoviç, bugünkü duruşma için "Herkes televizyonlarına kilitlenecek. Bugünün gelmesini çok uzun süre beklediler" diyor.