11. İstanbul Lale Festivali 'Merhaba' dedi


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıldır aralıksız gerçekleştirdiği ve bu yıl 11.sini düzenlediği Lale Festivali’nin açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Emirgan Korusu’nda yaptı.
Festivalin açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, “Lale Evine Dönüyor" projesini başlattığımızda buna ne gerek var denmişti. Ama şimdi görüyoruz ki yaptığımız bu işte ne kadar da haklıymışız” diye konuştu.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği 11.Lale Festivali’nin açılışına ayrıca Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek’te katıldı.

11.Lale Festivali’nin açılışına da konuşan Başkan Kadir Topbaş, lalenin Türk kültürünün değişmez bir parçası olduğunu ve yıllardır bu topraklardan uzak duran lalenin yeniden bu topraklarda açtığı için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

2005 yılında başlattıkları “Lale Evine Dönüyor”kampanyasının o dönemde eleştirildiğini hatırlatan Başkan Topbaş, “Ne gerek var şimdi buna. Yine lale dönemini mi yaşayacağız diyordu bazı kesimler. Ama şimdi geldiğimiz nokta itibariyle ne kadar da haklı bir iş yapmış olduğumuzu anlıyoruz” diye konuştu.

Lalenin dünya tarafından bilinen bir çiçek olmasında Osmanlı kültürünün büyük bir önemi olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, “Lale bizim çiçeğimizdi. Ama yabancı gezginler lale soğanını yanlarında götürdüler ve laleler orada açmaya başladı. Sonrasında bu topraklarda lale unutulmaya başlanınca sanki lale yabancı bir çiçekmiş gibi algılandı. İşte biz o algıyı kırdık ve laleyi öz vatanına kavuşturduk” dedi.


Lale bizim için sadece süs bitkisi olmamış diyen başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nasıl Gül çiçeği Hz. Muhammed Peygamber efendimizi temsil ediyorsa, Lale de Allah’ı temsil etmiştir. Laleyi sadece bir süs bitkisi olarak kullanmamışız da. Ecdadımız lale çeşidini 1500 çeşide kadar ulaştırmış. Ama biz hala 200 çeşitte kalmışız. Onlara yetişemedik. 2005’te 600 bin lale soğanıyla başladık. Bugün 20 milyon lale soğanı İstanbul’u süslüyor. Ve bu lalelerin hepsi yerli. Ve bunu üreten üreticilerimize maddi katkı sağlıyor. Yeni istihdam alanları yaratıyor.”

İstanbul’un her köşesinde açan lalenin ekolojik dengede de önemli bir etkiye sahip olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, “Artık arıları görüyoruz. Arıların bu hayatın devamında etkisi bilim adamları tarafından da kanıtlanan bir şey. Bizim lalelerimiz ekolojik düzenin devam etmesi için de önemli bir etkiye sahip” diye konuştu. 

Başkan Kadir Topbaş konuşmasının sonunda Lale Festivali’nin açılışını temsil eden  lale özlerinden elde edilen gıda boyalarıyla hazırlanmış yaş pastayı kesti. Laleyi çocuklarla kesen Başkan Topbaş daha sonra kendi eliyle yaş pastadan çocuklara yedirdi.

Başkan Topbaş ayrıca Çin'den gelen televizyon ekibine röportaj da verdi.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website