Suriyeli’nin ilacını SGK verecek


'de yaşayan 2.5 milyon Suriyeli'nin ilaç bulma sıkıntısı SGK ile eczacılar arasında dün gece imzalanan protokolle çözüldü. Suriyeli göçmenlerin ilaç ödemelerini SGK yapacak

Hafta başından beri eczacılarla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında süren ilaç alım protokolü krizi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun girişimiyle çözüme kavuştu. Yeni protokolle eczacıların üzerindeki maliyet yükü kaldırılırken Suriyeliler'in ilaca erişim sıkıntısı da açıklığa kavuştu. Daha önce karşılarında ödeme ile ilgili muhatap bulamadıkları için Suriyeli göçmenlerin reçetelerini kabul etmeyen eczacılara ödemeyi yeni protokol gereği SGK yapacak.
Reçete kontrolü için 110 eczacı alınacak
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, yapılan protokol sonrası ilaç fiyatlarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığını söyledi. Anlaşma sonrası SGK reçetelerinin hiç kesinti olmadan eczanelerde yapılmaya devam edileceğini vurgulayan Çolak, Suriyeliler'in ilaçlarını da eczanelerden rahatlıkla almaya başlayacaklarını kaydetti. SGK'nın bunun için yaklaşık 110 eczacı alımı yapacağı bilgisini veren Çolak, Suriyeliler'in bütün reçetelerinin bu eczacılar tarafından kontrol edilip SGK Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) aracılığıyla 90 gün sonunda eczacılara ödemeyi yapacağını söyledi. Sözleşme 2+2 yıllık olacak, ikinci ve dördüncü yıl sonunda enflasyona göre revize edilecek.
Restleşme anlaşmayla sonuçlandı
SGK ile TEB arasında imzalanan geçici ilaç alım protokolü, 31 Mart 2016'da sona eriyordu. SGK'nın eczacıların komisyon bedellerinde herhangi bir değişikliğe gitmemesi üzerine TEB Başkanı Erdoğan Çolak, 2004'lerden bu yana ekonomik daralma ile karşı karşıya kalan eczacının tüm gelirinin ilaç fiyatlarına bağlı olduğu ve son 10 yılda fiyatların 572 kez düşürüldüğü gerekçesiyle; protokole mevcut haliyle devam edemeyeceklerini ve herhangi bir adım atılmazsa 1 Nisan itibariyle indirimli ilaç hizmeti vermeyeceklerini açıkladı. Eczaneler tarafından karşılanan reçete sayısının yıllık 337 milyona ulaştığını vurgulayan Çolak, eczanelere bu yıl için ayrılan 21.4 milyar liralık ilaç bütçesinden nefes aldıracak bir pay aktarılmasını istemişti. Çolak, "Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun ilaç sanayicilerine 1.2 milyar gibi bir rakam aktarırken kaynak olmadığı gerekçesiyle eczacılara bunun 10'da biri kadar rakamlar reva görmesi hakkaniyet değil" demişti. Bunun üzerine önceki gün başlayan görüşmeler gece geç saatlere kadar sürdü. SGK'nın ekran karatma, eczacıların da hasılat girmeme restleşmesiyle sertleşen görüşmeler Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuya müdahale etmesiyle çözüldü.
Protokolün getirdikleri
- Mobil reçetelerde eczacılara yüzde 50 fazla hizmet bedeli ödenecek.
- Soğuk zincir ilaçlarda yüzde 50 fazla hizmet bedeli ödenecek.
- 3 yıldır fiyatı değişmeyen enjektör fiyatlarında bir artış olacak.
- Medikal malzemenin eczanelerden satışı için çalışma yapılacak.
Cirosu 700 binden düşük olan iskonto ödemeyecek
Ciro Komisyon oranı (%)
700 bin altında 0
700 bin-900 bin 0.75
900 bin-1 milyon 500 bin 2.20
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website