Kendi kendine yeten bir köy: Dağyenice


Mazisi 15. yüzyıla dayanan ve 220 hanesiyle Çatalca'nın köylerinden olan Dağyenice, ulaşımı, tarihi evleri ve sıra sıra dağlarıyla gelenleri büyülüyor.  
Çatalca'ya 19 kilometre uzaklıktaki Dağyenice Köyü'nün mazisi 15. yüzyıla dayanıyor. Geniş yolları, birbirine bakan dağları, sıra sıra ormanları, tarihi evleri ve verimli topraklarıyla Dağyenice, 220 hanenin yaşadığı bir köy.
Batı ve İç Anadolu bölgesinden göç edenlerin yerleştiği köy, 4 cadde ve 18 sokaktan meydana geliyor. Osmanlı döneminde etrafındaki Rum köylerinden ötürü İslamyenice diye anılan Dağyenice, bugünkü adını yerleşim yerini çevreleyen dağlardan alıyor.
dağyenice köyü çatalca
Tarım ve ormancılıkla geçiniyorlar
Dağyenice, üretken ve bereketli bir köy. Geçim kaynakları tarım, ormancılık ve hayvancılık olan köyde türlü türlü sebze ve meyve yetişiyor. Burada toprakla uğraşmak günlük hayatın bir parçası. Her ailenin kendine ait bir bahçesi var ve içinde gündelik ihtiyaçların temin edebileceği ölçüde sebze, meyve yetişiyor. İki dönemdir görev yapan Dağyenice köyü muhtarı Ruhi Aldırmaz, 14 üreticinin yardımlaşarak kooperatif seracılık yaptığını söylüyor. Muhtar Aldırmaz’ın kendisi de tarım ve çiçekçilikle ilgileniyor. Dağyenice için bir diğer gelir kaynağı ise deri-dikim atölyesi. Atölyeden onlarca kişi geçimini sağlıyor. 
istanbulun köyleri
Ulaşım çok rahat
Dağyenice’ye ulaşmak çok kolay. Her 15 dakikada bir minibüs, yarım saatte bir otobüs kalkıyor Çatalca'dan. İki adet İETT otobüsü de mevcut. Köyün alt yapı ve yol çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) gerçekleştiriliyor.
Doğalgaz ve metro geliyor
En önemli sorunlarından biri doğalgaz hattının henüz köye ulaşamaması. Dağyenice’nin imdadına İBB’nin yetiştiğini ifade eden Muhtar Aldırmaz, 2017'nin sonunda köyün doğalgazla tanışacağını, 2018'de ise Hadımköy'den Çatalca'ya metro geleceğini dile getiriyor.
İstanbul’un at eğitim merkezi
Geniş bir arazi üzerine kurulu köyde bir de at eğitim merkezi bulunuyor. Renkli ve doru atların yetiştirildiği 4 harada yazın at eğitimi veriliyor.
dağyenice köyü at çiftliği
Köyde açık bulunan tek ilköğretim okulunda 20 öğrenci eğitim görüyor. Ortaokul ve sonrası için Çatalca’ya gidip geliyor köyün gençleri.
Köyün girişindeki Dağyenice Köyü Cami’nin tarihi ise 1200'lere uzanıyor. Tarihi yapı dönem dönem yıkılıp yeniden inşa edilmiş.
İstanbul'a giden eski bir su kemeri yolunun altından geçtiği varsayılan Dağyenice’de eski taş binalar dikkat çekiyor. Köye özel itfaiye ise Dağyenice’nin organize bir kültüre sahip olduğunun ipuçlarını veriyor.
657 Balkan şehidi yatıyor
Dağyenice Köyü'nün tepesinde bulunan Alaiye Şehitliği'nin hazin bir hikayesi var. 1912 yılında I. Balkan Savaşı sürerken Alanya'dan Dağyenice (o zamanki ismi İslamyenice) köyüne gelen Alaiye Taburu, çatışma sonrası yorgun düşer ve o gece tüm askerler erken bir saatte uyuya kalır. Bunu farkeden Bulgar bir vatandaş fırsattan istifade ederek düşman askerlerine Alaiye Taburu'nun yerini haber verir. Saldırıya uğrayan Alaiye Taburu'nda bulunan 657 erbaş ve er uyurken şehit edilir. Bu acı olayın anısına "Dağyenice Alaiye Şehitliği" yapılır. Zaman içinde yıkılan, Çatalca'ya 18 kilometre uzaklıktaki şehitlik 1988 tarihinde tekrar inşa edilir ve anıt haline getirilir. Yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilen şehitlikte her yıl törenler düzenleniyor.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website