TOKİ'den İstanbul'a 'yeşil alan' müjdesi


TOKİ Başkanı Turan, "Belediyelerle görüşerek, şehir içerisinde yığılmış niteliksiz konutları yani donatı alanlarını boşaltmak kaydıyla, alım hakkı tanıyacağız. Onların boşalttığı yer yıkılacak. Belediye de o yerleri yeşil alan yapacak" dedi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, sosyal konutta bütün talebi karşılamanın mümkün olmadığını, Türkiye’de birkaç vilayet hariç diğer tüm vilayetlerde sosyal konut ihtiyacını karşılayacak bir yapı içerisinde olduklarını ifade etti.
Geçen yıl hiç konut sahibi olmayan vatandaşlar için 65 bin konut ürettiklerini ve bu rakamın Türkiye’de üretilen toplam konutun yüzde 10’u olduğunu aktaran Turan, "Konuta erişmekte zorlanan vatandaşlar için yaptığımız konutların finansmanını İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerdeki arazileri değerlendirmek yoluyla kazanıyoruz. Onlarla da vatandaşlarımızı konut sahibi yapıyoruz. Rekabetçi ve açık bir ortamda ihaleler yapıyoruz, gelir elde ediyoruz ve onları da sosyal konuta aktarıyoruz." diye konuştu.
Turan, TOKİ'nin Sefaköy’de satışa çıkardığı arsanın konut yapmaya uygun bir alan olmadığına işaret ederek, "E5 aksının kenarında metro çıkışının ağzında, burası bir ticaret alanı olmaya müsait ve çok düşük emsalli bir ticaret yapıyoruz. Buradan gelir elde edeceğiz. Kamu kaynağı bu. Onunla da konut sahibi olmayan vatandaşlarımızı konut sahibi yapacağız. İstanbul’da sosyal konut ihtiyacının tamamını karşılamak zaten mümkün değildir. İstanbul'un rezerv konuta, yenilenmeye ihtiyacı var. Bununla ilgili çalışmaları da yapıyoruz” bilgisini verdi.
"Bu yıl, Silivri ve Pendik-Tuzla civarında sosyal konut yapacağız"
TOKİ Başkanı Turan, Anadolu ve Avrupa yakasında 2 bölgede yeni sosyal konut için alanlar geliştirdiklerini belirterek, "Bu yıl, Silivri ve Pendik-Tuzla civarında sosyal konut yapımında bulunacağız. Burada yapılandırmadayız. Her birisinde 5’er 10’ar bin konut üretecek yapılandırma içerisindeyiz. İkisini de bu yıl içerisinde yapıyoruz" dedi.
İstanbul’a bin konutluk bir üretimde 100 bin konut müracaatı alınabildiğine değinen Turan, bunların hepsini karşılamanın mümkün olmadığını, İstanbul için asıl yapılması gerekenin, rezerv konut üretilerek İstanbul’daki yıpranmış ve depreme dayanıklı olmayan konutların değişimi olduğunu söyledi.
Turan, "Bizim milletimize müjdemiz bu yıl hiç konut sahibi olmayan vatandaşlarımız için inşallah 65-70 bin konut üreteceğiz. Türk ailesi ortalama 5 kişiden olsa 300-400 bin insanımızın da bu yıl içerisinde konut sahibi olacağı anlamına geliyor. Bu heyecanla çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
3 bin adet daire bitiyor
Şu anda Kayabaşı bölgesinde inşaatı 3-5 ay sonra bitecek 3 bin adet daire bulunduğunu kaydeden Turan, şu bilgileri verdi:
"Bu sosyal konutları şu anda satışa koyabiliriz. Belki 100 bin de müracaat alabiliriz ancak biz belediyelerle görüşerek, şehir içerisinde yığılmış niteliksiz konutları yani donatı alanlarını boşaltmak kaydıyla, bu konutları alım hakkı tanıyacağız. Hem de uygun fiyatlarla. Belediyelerimizle bu kaynağı kullanarak şehir içerisindeki yoğunluğu azaltacak bir model geliştirmeye çalışıyoruz. Şu anda Avrupa Yakası’nda 10’a yakın belediyeyle görüşme halindeyiz.
Yeşil alanlar çoğalacak
İstanbul’da planlara bakıldığında yeşil alanda gözüken ama vatandaşın kendi mülkiyeti üzerinde evi var. Bunu çözemiyoruz... İşte bu vatandaşlarımıza çok nitelikli bir bölgede daire vereceğiz. Onların boşalttığı yer yıkılacak. Belediye o yeri yeşil alan yapacak. Kamulaştırma bedelini de TOKİ’ye taksitle ödemiş olacak. İnşallah başarırsak şehir içerisinden rızaya dayalı olarak her yıl 3-4 bin konut çıkacak. Şehrin o alanları artık imara açılmayacak. Yeşil alan, sosyal alan, otopark olarak kullanılacak. "​
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website