Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son bir ayda koronavirüs vakalarında en fazla artışın yüzde 60 ile İstanbul'da olduğunu söyledi. İstanbul'u yüzde 50 artışla, Balıkesir ve Bilecik takip etti. Ankara ve İzmir'de ise son bir ayda yüzde 50 azalma olurken, son 3 günde iki şehirde de vaka sayılarında tekrar artış başladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası Türkiye'de en fazla ve vaka artışı olan illerle vaka sayılarında en fazla olan illerin listesini açıkladı. Son 24 saatin tablosuna göre, 1671 kişiye hastalandı. 57 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, 1396 kişi iyileşti. En fazla vaka artışı İstanbul'da yaşanırken, vaka sayılarında azalmada Ankara ilk sırada yer aldı. İşte il il koronavirüs artış ve azalış rakamları...
Son 24 saatte neler oldu?
14 Ekim 2020 Günlük Koronavirüs Tablosu'ndaki verilere göre, son 24 saatte 115 bin 328 Kovid-19 testi yapıldı, 1671 kişiye hastalandı. Son 24 saatte 57 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, 1396 kişi iyileşti. Böylece Covid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 298 bin 368'e çıktı.
Bugünden itibaren tüm veriler açıklanacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünden itibaren tüm verilerin açıklanacağını duyurdu. Bakan Koca illerdeki vaka sayılarında son 1 aylık durumu paylaştı. İşte il il vaka sayılarındaki durum...
En fazla artış İstanbul'da..
İstanbul'da son 1 ayda vaka sayılarında yüzde 50 artış yaşandı...
En fazla azalış Ankara'da
Yaz aylarının sonunda Türkiye'nin Wuhan'ı olarak gösterilen Ankara'da son 1 ayda vaka sayılarında yüzde 60 azalma görülürken, son 3 günde yüzde 4 artış yaşandı.
İzmir'de neler oldu?
İzmir'de son bir ayda vaka sayılarında yüzde 50 azalma yaşanırken, son 3 günde yüzde 5 artış görüldü.
Bursa'da son 1 ayın tablosu
Bursa'da son bir ayda korona vakalarında yüzde 35 artış yaşandı.
İzmit'te yüzde 30 artış var
Son bir ayda İzmit'te vaka sayılarında yüzde 30 artış var.
Balıkesir yeniden yükselişe geçti
Covid-19 salgının ilk döneminde en fazla vaka görülen illerin bayında gelen sonradan vaka sayısını neredeyse sıfırlayan Balıkesir'de son bir ayda yüzde 50 artış yaşandı.
Kahramanmaraş
Son 1 ayda Kahramanmaraş'ta koronavirüs vaka sayıları yüzde 25 artış gösterdi.
Denizli
Son 1 ayda vaka sayılarında yüzde 35 artış görüldü.
Bilecik
Son 1 ayda Bilecik'te vaka sayıları yüzde 50 artış gösterdi.
İstanbul için yeni önlemler alınacak mı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, en fazla vaka artışının görüldüğü il olan İstanbul'da yeni önlemler alınıp alınmayacağı sorusuna şu cevabı verdi: "İstanbul'da genel olarak geriye dönüşlerle birlikte bir artış bekliyorduk. Biz şu an kısıtlama anlamında bir tedbiri düşünmüyoruz. Sahada yaygın şekilde filyasyon ekiplerimizi daha da arttırdık. Sahadaki ekiplerle birlikte temaslarını özellikle tespit etme süresi 7-7 buçuk dakika oldu. Hastaneye yatışlarda ciddi bir artışın olmadığını görüyoruz. Doluluk oranlarına bir sorun yok."
İstanbul kıpkırmızı!
Kovid-19 salgının ilk dönemi sayılan Nisan ve Mayıs aylarında ülke genelindeki vakaların yüzde 63’ünün kümelendiği ve ‘Türkiye’nin Vuhan’ı olarak gösterilen megakent İstanbuL'da salgın yeniden artışa geçti. Vaka artışı ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasına yansırken, risk haritasında Fatih, Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Esenler, Sultangazi, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece ve Esenyurt’un tamamı kırmızıya boyandı.
En riskli ilçe Esenler
Nisan, Mayıs döneminde olduğu gibi, Fatih, Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Esenler, Sultangazi, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa ve Esenyurt’un en riskli ilçeler olarak öne çıktığı dikkatlerden kaçmazken, Anadolu Yakası’nda ise Ümraniye, Üsküdar, Pendik, Sultanbeyli ilçelerinde riskin daha yoğun olduğu görülüyor.
Risk haritasına göre İstanbul’da en sıkıntılı ilçe Esenler. Kilometrekareye 23 bin 702 kişinin düştüğü ilçeyi gösteren haritanın neredeyse tamamı kırmızı renkte.
Gaziosmanpaşa ilçe merkezi ile Kağıthane’ye bağlı Girne Caddesi’nin çevresi de risk haritasında kırmızı olarak işaretlenmiş durumda.
Küçükçekmece Bozdoğan Caddesi, Maltepe Nil Caddesi, Sancaktepe Zaloğlu Rüstem Caddesi’ne yakın kısımlar da riskli yerleşim alanları olarak dikkat çekiyor.
İlçe bazında önlem alınmalı
İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk şu öneride bulundu: “Haritalara ilçeler bazında baktığımızda, riskli bölgelerin her gün evinden işine gitmek zorunda olan işçi kesimin yaşadığı yerler olması dikkat çekici."
"Riskli olarak öne çıkan yerler göç alan, kilometrekareye çok fazla insanın düştüğü çarpık yapılaşmanın hüküm sürdüğü semtler. Artık ilçe bazında da değerlendirme ve önlemler paketleri uygulanabilir."
"Esenler, Bağcılar, Sultangazi, Sultanbeyli, Zeytinburnu ve Güngören özelinde çalışmalar yapılmalı. Bu ilçelerde Kovid-19 ile mücadele için daha yoğun kampanya ve eğitim düzenlenebilir.”