65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı müjdesi! Yasaklar il il ilçe ilçe kaldırılacak

Sağlık bakanı Fahrettin koca dün, 65 yaş üstü ve onların 60 yaş üstü eşlerinin aşılanmaya başlandığını duyurmuştu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, aşılamanın hemen ardından 65 yaş üstü için uygulanan sokağa çıkma yasağının gevşetilmeceğini söyledi.
Koronavirüsle mücadelede aşılama çalışmaları sürüyor. Son olarak 65 yaş üstü vatandaşlar ile onların 60 yaş üstündeki eşlerine koronavirüs aşısı yapılmaya başlandı. Bu arada Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, “65 yaş ve üstüne aşılama başladı. İkinci dozdan iki hafta sonra koruma etkisini gösterir. Yaşlılarda can kayıplarını düşürecektir. Sınırlamaların da hafiflemesi mümkün olabilir” dedi. Normalleşme için yeni kriterler de belirlendi. Puanla sistemine geçilecek. İl il ilçe ilçe puanlama yapılacak. Komşu iki ilçeden birinde yasak sürerken diğerinde kaldırılabilecek.
Türkiye'de kitlesel aşılamada sıra 65 yaş üstüne geldi. Salgında bugüne kadar can kayıplarının, genellikle +65 yaş grubunda görüldüğünü belirten Sağlık Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, bu sebeple dünyada ilk önceliğin de sağlık çalışanlarından sonra bu gruba verildiğini söyledi.
Prof. Dr. Hasöksüz, “Bu yaş grubunda aşılama sayesinde ölüm oranlarında düşüş olacaktır. İlk dozdan 28 gün sonra ikinci dozlarını yaptıracaklar. Koruma ise ikinci dozdan iki hafta sonra başlayacak. Böylelikle, yaşlılara uygulanan sınırlamaların hafiflemesi de mümkün olacak” diye konuştu.
Günde 1 milyon aşılama! “Toplumun yüzde 60’ının aşılanması” hedefine ne zaman ulaşılacağıyla ilgili ise Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, aşılamanın oldukça hızlı gittiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Aşılar, bütün ülkeye dağıtıldığında günde bir milyon aşı, çok kolaylıkla yapılabilecektir. yüzde 60’ın aşılanmasıyla, dolaşımdaki virüs sayısı da çok azalacağı için günlük vaka ve ölümler de çok aşağılara inecek."
Normalleşme için ilçe ilçe puanlama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerel bazlı normalleşme adımlarına işaret etti. Konu Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nda da gündeme geldi. Yerel bazlı atılacak normalleşme adımları için puanlama sistemi oluşturulmasının planlandığı öğrenildi. Test sayısı, pozitiflik oranı, 7 gün içinde vakalarda azalma ya da artma olup olmadığı tüm donelere bakılacak ve bir puanlama yapılacak. Bu puanlamaya göre de bir renklendirme yapılarak risk haritası oluşturulacak. Puanlama sistemine göre o il, ilçe ya da beldede okullar yüz yüze eğitime geçebilir mi, restoranlar ya da kafeler açılabilir mi, sokak kısıtlaması kaldırılabilir mi karar verilecek. Komşu iki ilçede farklı olabilecek Örneğin bir ilde puanlama sistemine göre restoranlar açılabilecek ama yüz yüze eğitim için aranan puan kriteri beklenecek ya da parametrelere göre bir ilçede restoranlar ve kafeler açılabilirken komşu ilçe de kapalı olabilecek. Puanlama sistemi için Sağlık Bakanlığı bir alt yapı oluşturmaya hazırlanıyor. Sistem merkezden takip edilecek ancak yerelde karar mekanizması olabilecek. Kısıtlı il ve ilçelerde pilot olarak uygulanacak. Yüz yüze eğitimde de puana göre... Benzer bir çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı da yaptı. Bu noktada özellikle il-ilçe bazlı okulların açılmasıyla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Özellikle o çalışmada da kaç bin nüfusta kaç vaka sayısı olursa okullar kapalı tutulmalı gibi seçenekler üzerinden sistem anlatıldı. Çalışmanın olgunlaşıp kabine toplantısında kabine üyelerine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a aktarılması bekleniyor.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print PDF

Yükleniyor...

Son Yazılar

Köşe Yazarları

Popüler

Dış Kaynaklar

 
Support : Site Yaptır | Web Destek | Danışmanlık
Yazılım/Tasarım : ERSA
Copyright © 2013. İstanbul Haber Gazetesi - İstanbul'un Sesi
Ersa Tasarım
Copyright 2012 Site Oluştur | Bu Bir Er-Sa Markasıdır. Tasarım: Creating Website