AnaSayfa
» bizden haberler
» gündem
» haberler
» Şener Üşümezsoy’dan İstanbul depremi hakkında "spekülasyon" açıklaması!
Şener Üşümezsoy’dan İstanbul depremi hakkında "spekülasyon" açıklaması!
Yazar : istanbul haber gazetesi Kategori : bizden haberler, gündem, haberler Zaman : Salı, Ağustos 22, 2023
İstanbul’da yaşayanların diken üstünde olduğu deprem konusuyla ilgili bilim insanlarından farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Prof. Şener Üşümezsoy, beklenen İstanbul depreminin tamamen spekülasyon olduğunu, Marmara Bölgesi’nin deprem riski en düşük bölge olduğunu belirtti.
Beklenen İstanbul depremine dair birçok uzmandan farklı açıklamalar yapan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaptığı son açıklamada "İstanbul depremi bir spekülasyon. İstanbul, Marmara, Türkiye'nin deprem riskinin en düşük olduğu bölgedir." dedi. Ekran Haber isimli Youtube kanalına konuşan Üşümezsoy şunları söyledi:
"İstanbul depremi bir spekülasyon. 'Kuzey Marmara kenarında boydan boya kırılacak bir fay var' diyorlar. Aslında orası ölü bir fay ve bir uçurum. Kuzey Anadolu fayı uçurum gibi hareket etmiyor, yanal davranıyor. Bunu anlamadan yorumlar yapıldı. 'Üç tane 7'nin üzerinde deprem bekliyor bizi 30 yıl içinde' veya 'iki tane 7.4'lük deprem gelecek' diye bunu bilimsel dergilerde yazdılar. Biz de dedik ki 'Hayır ne kuzeyden ne ortadan geçen fay yok'. 99 depreminde fay Yalova'ya kadar kırıldı. İstanbul, Marmara, Türkiye'nin deprem riskinin en düşük olduğu bölgedir. Olaylar beni kanıtlıyor. Depremden 2 ay sonra '8'lik deprem olacak' diyorlardı. Ne oldu?"
BBC’NİN SİMÜLASYONUNUN HATALI OLDUĞUNU BELİRTMİŞTİ
BBC'nin yayınladığı deprem simülasyonunun hatalı olduğunu iddia eden Üşümezsoy, İstanbul'da depremin hangi noktada olacağını ve fayda ne kadar büyüklükte bir kırılma gerçekleşeceğini anlattı. Yeniçağ'a konuşan Üşümezsoy 1999'dan beri yapılan çalışmaların yol sayıldığını öne sürdü.
BBC’nin yanlış teoriler ürettiğini belirten Üşümezsoy, “Onlar deprem sadece 1509'da olmuş ve 1766'da olmuş onun dışında başka deprem yok diyorlar. 250 yılda bir deprem olacakmış gibi bir teori ortaya atıyorlar. Oysa 1719, 1799, 1894, 1912 ve 1999 yıllarında hep deprem var. Marmara hep depremlerle kırılmış ve son yıllarda stresini hep boşaltmıştır. Dolayısıyla bunların tezi çok kolay çürütülebilir.” şeklinde konuştu.
İstinat duvarı çöktü, 2 bina tahliye edildi
BBC'nin söz konusu simülasyonunu “Marmara deprem simülasyonunun bilimsel inkârı” olduğunu söyleyen Üşümezsoy şöyle konuştu:
BBC’nin Marmara’daki simülasyonunun dayandığı temel Marmara’daki verilerin inkârına dayanmaktadır. Yukarıda görüldüğü gibi 1999'da Körfez depremi, İzmit segmenti olarak Hersek burnunun körfezinde kalmıştır, Marmara’ya girmemiştir. 1912'de ise Gaziköy karada kalmıştır, denize girmemiştir ve Marmara'nın bu iki deprem arasındaki depremlerle Naci Görür’ün değişiyle Marmara boydan boya sismik boşluktur. Oysa gerçek bunun tam zıttıdır. Marmara Denizi’nde 1999 depreminde kırılan fay hattı Körfez’de kalmamış, Yalova Çınarcık’tan Teşvikiye’ye kadar Güney Marmara çukurunda kırılmıştır. Bunun dışında Marmara'da 1894'te ise Çınar çukurunun güneyinde 60 kilometrelik fayı kırmıştır. Diğer taraftan ise 1912'de kırılan fay hattı Marmara Denizi’nde Tekirdağ ve Silivri çukurunda 60 kilometrelik fayı kırmıştır. Bu durumda 170 kilometre uzunluğu olan Marmara Denizi’nin Batı Marmara'da 60 kilometre, Doğu Marmara'da 60 kilometrelik fay kırılınca; kırılmayan yalnızca orta Marmara'da 50 kilometrelik bir fay kalmıştır.
Paylaşki Değeri Artsın :
Print
PDF
Add Comments