AnaSayfa
» bizden haberler
» gündem
» özel haberler
» sağlık
» Özel hastane fark ücreti cep yaktı! Bu tabloda yer alandan fazlasını ödemeyin
Özel hastane fark ücreti cep yaktı! Bu tabloda yer alandan fazlasını ödemeyin
Yazar : istanbul haber gazetesi Kategori : bizden haberler, gündem, özel haberler, sağlık Zaman : Pazartesi, Ağustos 26, 2024
Özel hastanelere olan ilginin artmasının ardından talep edilen fark ödemesi vatandaşın cebini yakmaya başladı…Bakan Işıkhan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlardan belirlenen oranı aşan miktarda ilave ücret alanlara, bunun 5 katı ceza uygulanacağını duyurdu. Özel hastaneye gidiyorsanız bu tabloda yer alan ücretlerden fazlasını ödemeyin…
Özel hastaneler, sayılarının ve sundukları hizmet kalitesinin artmasıyla birlikte vatandaşlar arasında daha popüler hale geldi.
posta.com'da yer alan habere göre, Ancak bu hizmetlerin maliyeti, devlet ve üniversite hastanelerinde ödenen tutarlardan farklı olabiliyor. Bu fark nedeniyle birçok kişi, hastaneye gittiklerinde karşılaşacakları faturayı önceden tahmin edemiyor.
KATKI PAYI 15 LİRA
Özel hastane fark ücreti cep yaktı Bu tabloda yer alandan fazlasını ödemeyin
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerde muayene olan sigortalılar, 15 lira katkı payı ödüyor.
Devlet hastanelerinde ise muayene başına alınan katkı payı 6 lira. Ayrıca, SGK ile anlaşmalı özel sağlık hizmet sunucularından alınan ilave ücretler, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının iki katına kadar çıkabiliyor. Bu ilave ücretler, en çok tartışma yaratan konular arasında yer alıyor.
AYRINTILI FATURA TALEP EDİN
Haksız fatura ödememek için hastanelerden ayrıntılı fatura (hizmet dökümü) talep edilmesi ve bu faturaların dikkatle incelenmesi gerekiyor.
Muayene, ameliyat ve tedavi sonrası yapılan ödemelerde, katılım payı ve ilave ücretlerin doğru bir şekilde hesaplanması önem taşıyor.
BAKAN IŞIKHAN’DAN 'CEZA' UYARISI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, özel hastaneler ve vakıf üniversitelerinin belirlenen oranları aşmamak kaydıyla ilave ücret alabileceğini belirtti. Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlardan belirlenen oranı aşan miktarda ilave ücret talep edenlere, bu tutarın 5 katı ceza uygulanacağını duyurdu.
İL MÜDÜRLÜKLERİ, ALO 170 VE CİMERIşıkhan, SGK'nın ilave ücret konusunda titizlikle hareket ettiğini belirterek, SGK ile anlaşmalı özel sağlık hizmet sunucularının SUT kapsamını aşan ilave ücret talep etmeleri durumunda, vatandaşların Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlükleri, Alo 170 ve CİMER aracılığıyla şikayet başvurusu yapabileceklerini söyledi. Şikayetlerin incelenmesi sonucunda usulsüzlük tespit edilirse, ceza uygulanmakta ve fazla alınan ücret iade edilmektedir.
KİMLERDEN KATILIM PAYI ALINMAZ?
İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan sigortalılardan sağlıkta katılım payı alınmaz. Sağlık raporu olan kronik hastaların ayakta tedavilerinde de katılım payı uygulanmaz.
Acil servislerde ‘yeşil alan muayenesi’ hariç ilave ücret alınamaz. Yoğun bakım, yanık tedavisi, kanser tedavisi, yenidoğan, organ-doku ve kök hücre nakli, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemler, hemodiyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemler ve 18 yaş altındaki çocuklara verilen işitsel implant işlemleri ile pandemi döneminde pandemi vakalarının tanı ve tedavilerinden de ilave ücret alınmaz. Trafik kazalarında ise kişinin sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın tüm acil servis hizmetlerinin bedeli SGK tarafından karşılanır.
HANGİ DURUMDA NE KADAR KATILIM PAYI ÖDENİR?
Kamu hastanelerinde 6 lira,Eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 lira,Üniversite hastanelerinde 8 lira,Özel hastanelerde 15 lira.
Muayeneden sonraki 10 gün içinde aynı doktor ve hastaneye başvuranlardan ek ücret alınmaz. Farklı bir doktor ya da hastaneye gidenlerden ise 5 lira fark alınır.
Aile hekimine muayene ücretsizdir, ancak reçete yazılması durumunda 3 ilaca kadar 3 lira, sonrasında ise ilave her bir ilaç için 1 lira fark alınır.
KATILIM PAYLARI NASIL TAHSİL EDİLİR?
Emekli, dul ve yetim aylığı alanların katılım payları, SGK tarafından aylıklarından kesilir.
Diğer kişilerin katılım payları ise resmi sağlık kurumlarında eczaneler aracılığıyla, özel hastanelerde ise muayeneyi gerçekleştiren hastaneler tarafından tahsil edilir.
Aynı hastalıkla ilgili olarak 10 gün içinde farklı hastanelerde muayene olanlardan alınan katılım payı, 5 lira artırılarak tahsil edilir. Hastalardan toplanan bu katılım payları, SGK'ya aktarılır.
EN FAZLA ALINABİLECEK ÜCRET TABLOSU
Paylaşki Değeri Artsın :
Print
PDF
Add Comments